Tuesday, September 4, 2012

12 cara pengunaan@pemasagan "Flysheet" sebagai tempat berlindung
12 cara pengunaan@pemasagan "Flysheet"@"Tarp"sebagai tempat berlindung


Terdapat berbagai jenis cara ikatan yang boleh digunakan untuk mengikat "flyseet" atau "tarp". Semua baik, tetapi perlu sedikit ilmu untuk memasangnya dengan sempurna. Pengatahuan cara memasang dengan sempurna adalah perlu, dan pengetahuan tempat yang selamat dipasang adalah penting. Anda perlulah mengatahui seni tali atau ilmu tali secara asas, agar tempat perlindungan anda kemas, kuat dan senang di buka selepas menggunakannya. di Sini Saya Sam Lusuh akan menunjukkan 12 teknik yang mudah dan sesuai mengikut keadaan yang boleh di aplikasikan didalam rekreasi anda.Cara yang pertama ini, semua orang tahu cara memasangnya, ia mudah sahaja, cuma dengan menggunakan satu tali (yang kuat). Setelah menentukan ketinggian yang sesuai bagi 'flysheet' tersebut dan kemudiannya  ikatlah tali antara dua pokok (atau apa saja)yang berhampiran. Tegangkan tali tersebut, apabila sudah tegang dan lurus barulah di letakan 'Flysheet' diatasnya dan ikat tali pada lubang yang telah disediakan di 'flysheet' tersebut. Setelah itu, tariklah 'flysheet' dan ubahsuai agar ia rata dan tegang dan kemuan ikatlah tali pada pancang kayu atau apasa yang ada disekitar anda.Cara yang kedua ini, hampir sama seperti diatas, perbezaannya ialah ia nya menggunakan dua kayu yang ditanam (tongkat pun boleh) ianya mudah sahaja, cuma dengan menggunakan satu tali (yang kuat), laraskan ketinggian  yang sesuai bagi 'flysheet', kemudian ikat tali antara dua kayu@tongkat dan buatlah tali pengimbang (rujuk gambar) sebagai pasak kepada kayu.@tongkat  tesebut, mengunakan kayu pun boleh. Tegangkan tali tersebut , apabila sudah tegang dan lurus barulah di letakan 'Flysheet' diatasnya dan ikat tali pada lubang yang telah disediakan di 'flysheet' tersebut. Setelah itu, tariklah 'flysheet' dan ubahsuai agar ia rata dan tegang dan kemuan ikatlah tali pada pancang kayu atau apasaja  yang ada disekitar anda.Cara yang ketiga ini,dari segi teknikal pemasangan 'flysheet' dan tali adalah sama seperti cara yang pertama. Cuma perkara yang pertama mesti dilakukan ialah pasang 'hammock' dahulu, setelah itu baru 'flysheet'.


Cara yang keempat ini,dari segi teknikal pemasangan 'flysheet' dan tali adalah sama seperti cara yang pertama, cuma kita kena pasang khemah dahulu kemudian barulah laraskan ketinggian untuk 'flysheet'. Kita diberi pilihan samada mengikat tali pada pokok atau pancang kayu atau apa saja.Cara yang kelima . Untuk melakukannya carilah pokok yang boleh dilentur. Lenturkan pokok tersebut kemudian ikat dihujung pokok dengan tali dan ikat tali pada pancang (rujuk gambar). Setelah itu, ikatlah hujung 'flysheet' pada ranting atau dahan pokok dan tegangkan 'flysheet', dengan  tali ditempat yang perlu. Cara ini sesuai jika kekurangan tali atau tiada tali utama atau yang hendak cepat tempat berlindung.


Cara yang keenam . Untuk melakukannya carilah pokok berdahan atau beranting panjang. Setelah itu, ikatlah sedikit hujung 'flysheet' dengan tali dan ikat pada dahan (rujuk gambar) dan tegangkan 'flysheet', dengan  tali ditempat yang perlu. dibahagian belakang pula pacak kayu untuk mengikat tali lain (rujuk gambar).Cara ini sesuai jika kekurangan tali atau tiada tali utama atau yang hendak cepat tempat berlindung.


Cara yang ketujuh . Untuk melakukannya carilah pokok yang berdahan rendang.Setelah itu, ikatlah pertengahan 'flysheet' pada dahan pokok dan tegangkan 'flysheet', dengan  tali ditempat yang perlu (rujuk gambar). Cara ini sesuai jika kekurangan tali atau tiada tali utama atau yang hendak cepat buat  tempat berlindung.Cara yang ke lapan . Untuk melakukannya pasang dahulu disemua penjuru 'flysheet' dengan tali (rujuk gambar). setelah itu barulah masukan tongkat atau kayu, dan letak ditengah-tengah 'flysheet' laraskan mengikut kesesuaiyan. Ingat sebelum itu letaklah pada hujug kayu@tongkat itu pengalas agar 'flysheet' tidah rosak.Cara ini sesuai jika kekurangan tali atau tiada tali utama atau yang hendak cepat buat  tempat berlindung.


Cara yang ke sembilan . Untuk melakukannya kumpulkan beg galas secara tersusun (rujuk gambar)kemudian pasang 'flysheet' dan tegangkannya dengan tali. Cara ini sesuai ditanah lapang atau anda terlalu penat untuk pasang khemah.Cara yang ke sepuluh . Untuk melakukannya letak kayak dikawasan yang rata dan sendengkan ia.. Ambil dua kayu atau batu untuk melaraskan pada kayak agar kayak tidak tumbang. kemudian pasang 'flysheet' dan tegangkannya dengan tali atau batu. 
Cara yang ke sebelas . Untuk melakukannya cari balak yang tumbang. bersihkan kawasan sekitar. kemudian pasang 'flysheet' diatasnya (refer gambar)dan tegangkannya dengan tali atau batu. Boleh buat cara ini jika kecemasan.
Cara yang ke dua belas . Untuk melakukannya cari pokok atau guna dahan kayu.semagai penyokong dan dapat kayu untuk dijadikan bingkai untuk khemah.. Bersihkan kawasan sekitar. kemudian pasang 'flysheet' diatasnya (refer gambar) dengan cara mencerut dan ikat dengan tali (refer gambar)dan tegangkannya dengan tali atau batu. Boleh buat cara ini jika kecemasan.

Inilah rencana (blok) pertama lusuh adventure untuk 2010. semoga menjadi sumber rujukan untuk rakan-rakan yang meminati adventure. Mugkin ada cara lain lagi yang lusuh tidak tahu, dan lusuh berharap agar dapat diberitahu untuk kebaikan semua.terima kasih.


Tambahan nota tarikh 30/11/2017Jenis ikatan asas untuk pemasagan Tarp/ FlysheetBowline
Prusik Knot
Tout Line Hitck
Grip Hitch
Timber Hitch

Truckers Hitch

        Semua ikatan di atas adalah sebahagian daripada berbagai jenis ikatan lain yang boleh digunakan untuk mengikat tarp/flysheet anda. Tidak kira apa jenis ikatan yang anda gunakan, cuma pastikan ikatan senang di ingati, dipasang dan dibuka.

          Semoga kita semua mendapat ilmu dari penulisan ini. Perlu dingat kemahiran ikatan dan simpulan selalu perlu latihan. Harap rujuk kepada yang pakar jika ada sebarang persoalan agar lebih jelas. Penulisan ini hanya sebagai rujukan sahaja.

Lusuh Adventure
130110  1250
http://lusuh.multiply.com


Untuk sebarang pertanyaan berkaitan program ikhtiar hidup atau barangan rekreasi hubungi kami atau email kepada : lusuhadventure@gmail.com

Click: www.wasap.my/601112207394/lusuhadventure. >>directwasap<<(untuk sebarang pertanyaan@if any inquiry)
Lusuh Adventure@My_Survival
(outdoor gear camping shop>>kami menjual peralatan rekreasi dan sukan)
No2A, Jalan H-3, Fasa 5, Taman Melawati
53100 Kuala Lumpur
T:011-1220 7394
w: www.lusuh.com.my

(bahan penulisan adalah hak cipta lusuh adventure dilarang 'copy' atau menerbit tampa kebenaran)


Post a Comment